BÆREDYGTIG LIVSSTIL // WHERE TO BEGIN?

Jeg har længe gået og brygget på en serie af indlæg, der virker som en guide til en mere bæredygtig livsstil. Jeg ved der allerede eksistere mange af den her slags, men jeg synes alligevel der manglede noget derude. Noget med et mere sådan “følelsesmæssigt” aspekt istedet for de klassiske fem tips og tricks. For selv dem kan jeg blive træt af, især når man eksempelvis ikke har økonomien til at skifte tingene ud eller købe de mere bæredygtige alternativer. Derfor laver jeg den her guide baseret på mine egne erfaringer og de råd og hjælpemidler jeg har fået eller opdaget undervejs. Lad os bare komme i gang for der er masser af sjovt at tage fat på!

 

 • Søg viden! Bliv klogere! Det er første sted jeg vil starte. For det var også der jeg selv startede. Jeg så et hav af dokumentarer, læste artikler, fik en hel ny niche af profiler at følge på instagram, fandt fællesskaber og andet. Det var det bedste jeg kunne gøre og det var utroligt sjovt og lærerigt. Men også forvirrende og komplekst og overvældende. Men lad det endelig ikke slå dig ud, for jeg har tænkt mig at liste mine tips til hvor du kan lede og hvad du kan lede efter.Eksempler på ting jeg selv blev klogere af:

  1) Dokumentarer (Netflix, youtube, etc.); The True Cost, Minimalism, Our Planet, River Blue, An Inconvenient Truth/En Ubekvem Sandhed (toeren er på Netflix lige nu!), Cowspiracy, listen er lang..

  2) Podcasts; Sustain Daily Podcast, Klimatestamentet, Wardrobe Crisis & Bæredygtig Business.

  3) Magasiner; Sustain Yearly er mit yndlingsmagasin og kan købes lige HER (reklamelink). Ved ikke, hvor mange eksemplarer der er tilbage, men kan kun anbefale at købe det. Det er spækket med inspiration!

  4) Instagrams; følg de brands, butikker og/eller personer/influenter du kan lide eller finder inspirerende, Sustain Daily, Verdens Bedste Nyheder, Fairtrade Danmark, Klimakysset, Fashion Revolution + Fashion Revolution DK.

  5) Fællesskaber; NGO’er, foreninger & virksomheder. Her tænker jeg på Den Grønne Studenterbevægelse, Fødevarebanken, Miild Member, UngEnergi, Røde Kors, Eat Grim, andet lokalt, etc. Det er sjovere at dele rejsen, frustrationerne og glæderne med andre.

 

View this post on Instagram

G U L 💛 (annonce) . . Er farven på mit lækre nye magasin fra @sustainyearly og mit fine spænde fra @dimsstudio ✨ Farven er så fantastisk og den er bare vildt god til at give forårsfornemmelser på sådan en kold gråvejrsdag som i dag! Jeg har sådan glædet mig til tredje år af Sustain Yearly. Jeg glæder mig hver gang der kommer en ny udgave på banen. Men særligt i år har jeg glædet mig ekstra og jeg ved ikke om det er farven på og tilgangsvinklen i magasinet der har gjort forskellen? Jeg har allerede læst alt indholdet under forårssektionen, så godt er det (jeg åbnede magasinet i går) Vinklen er det gode bæredygtige liv. En vinkel jeg synes er fantastisk! For lige siden jeg startede min rejse, har jeg aldrig følt, at jeg er gået på kompromis, har måtte undvære noget eller savner noget. For det bæredygtige liv er et dejligt liv, der giver så meget glæde tilbage til en. En glæde jeg slet ikke havde regnet med og jeg kan kun anbefale jer at starte jeres rejse – i jeres eget tempo – for jeg lover I vil blive overraskede. Og hvis det hele virker lidt uoverskueligt, for det kan det altså godt være ind i mellem, så er der tonsvis af inspiration at hente i @sustainyearly og hos @sustaindaily 💛 Hvis jeg har fanget din opmærksomhed og plantet et lille frø i dine tanker eller jeg måske har vandet et frø du plantede for en tid siden, så kan du købe magasinet i forsalg gennem linket i min profil/bio. Du vil ikke fortryde det ☺️ *Magasinet er modtaget som gave, men ordene er lige fra hjertet! Jeg har alle de andre magasiner og har købt dem for mine egne penge, ligesom jeg var ved med denne udgave 😊 #bæredygtiglivsstil #sustainyearly #sustaindaily #sustainablefashionfreak #sff EN: the best danish magazine about sustainability! 💛

A post shared by Camilla Egeberg Rasmussen (@camillaegeberg) on

 

 • Tag det roligt og ha’ din livssituation for øje. Min første frustration opstod, da jeg indså, at jeg slet ikke havde penge nok på kontoen til at lægge om til den livsstil jeg gerne ville. Det hele var lidt dyrt og pengene var halv små. Det var ikke umuligt for mig at lave ændringer, men jeg med alle de ting jeg gerne ville på daværende tidspunkt, så var det vildt irriterende at have en husleje, forsikringer og andre faste udgifter. Men jeg måtte også bare hurtigt indse, at sådan var det nu en gang. Så mit andet gode råd til dig, der sidder derude og læser med, som måske (måske ikke) lige har påbegyndt din mere bæredygtige livsstil, tag det roligt! Du skal nok nå alt det du gerne vil, men husk på, at det også skal være bæredygtigt for dit eget liv, din økonomi og dine forhold/relationer.

  Eksempler fra mit liv:
  1) Jeg vil helt vildt gerne investere i alt muligt zerowaste grej og købe lækre bæredygtige beauty produkter, MEN lige nu har jeg ikke råd til at købe alt det grej, så jeg gør hvad jeg kan med det jeg har. Plastikbøtter, eget bestik, har lige fået en drikkedunk fra 24bottles, osv. Men stålsugerør og genbrugelige servietter må vente. Det samme med beauty. Jeg vil helt vildt gerne støtte alle de seje brands der er derude. Men det giver ikke mening at smide en masse penge efter en masse nye produkter, når jeg i forvejen har så meget. Det skal altså bruges op først og SÅ kan jeg købe nyt.

  2) Jeg kunne sagtens gøre alt muligt bedre og anderledes. Her tænker jeg især på madindkøb og ferier. MEN jeg har også en kæreste, der vil til Madrid, som ikke gider tage tog. Her har vi snakket om kompromisser, alternative ferier, osv. For jeg gider heller ikke side min kæreste ud ad døren pga én flyvetur. OG jeg bor også hjemme hos mine forældre, der ikke har råd til at købe alting økologisk, plantebaseret, etc. For det er dyrere og vi vælter os ikke i penge derhjemme. Vi er ikke fattige, men budgettet skal holdes, når man lever seks mennesker på én indtægt! Så hav din livssituation for øje. For det skal også være bæredygtigt for DIG! ♻️

 

 • Find din niche/din vinkel og start dér. Det her er et virkelig fedt råd! For det var sådan jeg selv gjorde og det er det der stadigvæk holder mig motiveret den dag i dag. Jeg elsker mode, beauty og livsstilsbranchen generelt, så da jeg fandt ud af hvilken sviner modeindustrien var, følte jeg et stærkt behov og en stor interesse for at ændre kurs! Dernæst er flere interesseområder kommet på undervejs, og gode vaner avler andre gode vaner, ny viden åbner op for nye områder at tage fat på og generelt spreder de grønne vaner sig som ringe i vandet. Mit startede med mode, så til beauty og personlig pleje, så bolig, så mad og affaldssortering og jeg skal komme efter dig! Det stopper aldrig. Så derfor er det rart at koge det lidt ind til at starte med. Start med det du synes er sjovt. Det du finder mest interessant eller måske lettest eller billigst, hvis vi også skal tale det økonomiske aspekt. Find din vinkel, din tilgang og din motivation til en bæredygtig livsstil og start dér.

 

View this post on Instagram

L O P P E F U N D ♻️ Sidste søndag stod i loppejagtens tegn. Denne søndag bliver brugt på afslapning og lidt forsømte opgaver 😓 Har for lidt timer i døgnet… Men der sker spændende ting hele tiden og det gør mig så glad! I forstår slet ikke (eller måske gør I?), hvor meget jeg sætter pris på, at I følger med, liker, kommenterer og skriver til mig privat. I er med til at give mig så mange fede muligheder, så uden jer, var der intet mig ❤️ I hjælper mig til at opnå mine største drømme og de vildeste mål! Så tusind tak 😘 I må have en fantastisk påske! #forårsgarderobe #grøngarderobeomstilling #genbrugsguld . . . EN: thank you guys! I really appreciate all your likes, comments and messages and the fact that you want to follow me. Thanks to you I get the most amazing opportunities and the chances to fulfill my wildest dreams! Thank you from the bottom of my heart! ❤️ Happy Easter!

A post shared by Camilla Egeberg Rasmussen (@camillaegeberg) on

 

 • Du kan ikke gøre det hele på én gang. Dette råd hænger ret godt sammen med det forrige. For vigtigheden ved at finde sin niche i hele den her omlægning det er, at man ikke mister modet og overblikket. For man kan lynhurtigt blive ramt af en følelse og trang til at skulle ændre det hele med det samme. Men faktum er, det kan man ikke. Det er hverken nemt eller billigt, så hvis du mister motivationen, så kan du altid gå tilbage til udgangspunktet, finde fokus, finde roen og så kunne slappe af i det hele igen. For det nytter virkelig ikke noget at slå sig selv i hovedet over de ting man ikke gør endnu. Bemærk ‘endnu’, for der kan sagtens blive tid til det, men måske ikke med det samme. Og det er helt fair. Vi er også kun mennesker. Lad vær med at bekymre dig om procenten af dit økologi indkøb, hvis du er i fuld gang med affaldssortering og zero-waste. Der er ingen grund til at panikke over at du måske har taget bussen lidt mere end cyklen den sidste måned, hvis du til gengæld køber alt brugt. Vi får simpelthen ikke noget ud af at slå os selv i hovedet over alle de ting vi ikke gør. Vi glemmer alle de seje ting vi i forvejen gør og stresser istedet over de ting vi gerne vil nå. There’s no need for it! Vi skal nok nå. Du skal nok nå det hele, bare ikke på én gang.

 

 • Hverdagsvaner. Er der noget du gør meget, du kunne gøre på en mere bæredygtig måde? Jeg selv shoppede fx meget. Så jeg begyndte at shoppe mere bæredygtige produkter, så gik jeg hen og shoppede meget genbrug (mere end jeg i forvejen gjorde) og fra april til august havde jeg købestop. Så der er sket lidt af en udvikling lige der i min ellers ret så dårlige vane. Så hvis nu du går meget på café så overvej om du skal have egen kop, sugerør el.lign. med, så du slipper for engangsservice. Måske er du rigtig god til at købe vand på flaske i farten og kunne skifte plastikflaskerne ud med en lækker vandflaske du kan bruge igen og igen. Det kan også være du har et hav af elektronik derhjemme, men altid lader det hele stå i dvale istedet for at trække stikket ud/slukke på kontakten, når det alligevel ikke bliver brugt. Måske du er rigtig god til at vaske dit tøj i maskinen, selvom det hverken er beskidt eller lugter, hvor en luftetur udenfor måske kunne friske op i stedet. Der er et hav af hverdagsvaner at tage fat på. Ting vi bare gør på autopilot, men som i virkeligheden godt kunne finpudses lidt og gøres mere bæredygtige? Prøv at tænk over det. Og når du har fundet ud af, så skal du være mere end velkommen til at dele det nede i kommentarfeltet 💕 Så kan vi hjælpe hinanden på vej!

 

View this post on Instagram

R E C Y C L I N G ♻️ (annonce) Få 20% rabat på grumsaarhus.com med koden SFF20. Link i bio! ☺️ Hvis der er et brand jeg synes, der gør nok mega nice! Så er det @grumsaarhus. Hvis nu I ikke lige kender dem, så får I lidt facts her. 1) Produkterne indeholder genanvendt økologisk kaffegrums fra lokale kaffebarer (og Northside, festivalen) i Aarhus ♻️ 2) Deres produkter er multifunktionelle. Det kan jeg godt lide, så behøver jeg ikke 100 forskellige produkter i min samling! 3) De er uden parabener, allergener, parfume og farvestoffer 🙌🏼 #jataktilreneprodukter 4) Emballagen er baseret på sukkerrør i stedet for olie! 🌍 Og derudover har de lavet et pantsystem, hvor man kan indlevere sin tomme emballage til udvalgte forhandlere og få 10% rabat på et nyt produkt ♻️ KAN VI LIGE SNAKKE OM ET 360 GRADERS GENNEMFØRT OG GENNEMTÆNKT DANSK BRAND? Der oveni købet er bæredygtigt! Jeg er kæmpe fan både af værdierne, gennemførtheden (er det et ord?) og selvfølgelig de lækre produkter, der virker formidabelt ✨ Jeg kan ikke få hænderne ned, og derfor har jeg skrevet et helt blogindlæg om min oplevelse med produkterne og brandet inde på sustainablefashionfreak. Der er link i bio 💚 NU skal jeg nok stoppe. God fredag og god weekend! Annonce | Affiliate Samarbejde med @grumsaarhus #bæredygtigbeauty #danskhudplejebrand #bæredygtighed #grums #reducereuserecycle

A post shared by Camilla Egeberg Rasmussen (@camillaegeberg) on

 

Det var alt hvad jeg havde for nu. Men jeg har allerede en efterfølger klar. En lidt mere udvidet guide, til dig der måske har taget de første skridt, men ønsker at gøre noget på et mere værdimæssigt- og livslangt plan end bare på hverdagsvanerne. Bare rolig, jeg har også noget i gemmerne til jer! Her er jeg selv stadig meget spæd, men vil så gerne dele ud af mine drømme og nuværende ændringer. Så følg med herinde, hvis det kunne være noget for dig.

Men indtil da, så må I have det helt fantastisk!

Mange knus

Cams

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.