EN GUIDE TIL mere BÆREDYGTIG MODE; PROEM PARADES LAVER TØJ EFTER ‘MADE TO ORDER’ PRINCIP

Dette indlæg bliver forhåbenligt startskuddet på min “episode”-opdelte guide til bæredygtig mode. Jeg har et kæmpe behov for at dele de mange fantastiske initiativer, der findes derude, så I kan blive klogere på, hvor komplekst mode er, og hvordan man kan arbejde bæredygtighed ind på mange forskellige måder. Der er ingen facit i dette felt, det har I nok bemærket. Men jeg vil gerne hjælpe jer til at forstå, hvordan de forskellige afskygninger af bæredygtig mode fungerer, hvad der er godt, hvad der måske er knap så godt, hvordan de arbejder, og generelt bare lære dem bedre at kende. Så her får I første “afsnit” af min guide til bæredygtig mode. Enjoy!

 

To tidligere Bestseller-designere går sammen og skaber friskt pust til den danske modebranche

Det første skønne bidrag til bæredygtig mode vi skal tage fat på, er valgt først fordi, jeg var til et hyggeligt arrangement tilbage i november på en helt almindelig torsdag aften. Et arrangement med dejlige drikkevarer, snacks, glade kvinder og snakke om tøj. Men det var noget meget bestemt tøj, nemlig tøj fra Proem Parades. En fin dansk virksomhed med to dygtige kvinder bag, Stine og Lærke, der begge er designere og mødte hinanden for ti år siden gennem deres jobs hos Bestseller. Idéen til Proem Parades er gammel, men opstod (bedst af alt) fordi de to kvinder var nysgerrige på, hvordan man kunne gøre mode bedre og langsommere. De stillede sig selv spørgsmålene, hvorfor skal der være så stor produktion? Hvorfor skal der være så meget spild? De undrede sig og noget så simpelt som undren førte til mange idéer og i sidste ende til Proem Parades.

Kort og godt er Proem Parades et brand, der arbejder ud fra et koncept, vi ikke har set så meget til før i det danske modebillede. I forbindelse med hver kollektion de lancerer, afholder de “parader” i henholdsvis København og Aarhus. En “parade” er en aften, hvor Stine og Lærke først taler lidt om dem selv, og derefter taler de egentligt alle deres skønne styles igennem, deler deres tanker bag hvert enkelt design og lukker os ind i Proem Parades, samt hvad de står for. Med de her aftener vil de skabe en helt ny måde at shoppe på. For til de her hyggelige arrangementer, er det muligt at prøve de forskellige styles på i de tre størrelser de tilbyder, og skulle den pågældende style være noget, så kan man bestille den. Man betaler en andel af prisen på stedet og resten ved levering. Nogle styles fra deres kollektioner er også mulige at købe med hjem på aftenen, men de kører primært med det her made-to-order princip, hvor stylen først bliver produceret, når den er bestilt. Det blev måske ikke helt så kort alligevel, men jeg håber I fanger essensen af forretningsmodellen 😊

billeder fra sidste parade i Aarhus, i Reforms smukke omgivelser

Tre fokuspunkter skaber grundlaget for Proem Parades arbejde, men hvordan? 

For at uddybe, hvad Proem Parades arbejder for og udfra, så vil jeg gennemgå de tre fokuspunkter Stine og Lærke selv nævnte på aftenen:

 1. Mindske overproduktion
 2. Velovervejet designfilosofi
 3. Transparens og nærvær

Så lad os dykke ned i de tre og se nærmere på, hvad de egentlig mener med de tre fokuspunkter, samt hvordan de aktivt arbejder med dem.

Mindske overproduktion

Proem Parades har et brændende ønske om at undgå den her massive overproduktion, som begge designere tidligere i deres karrierer har været vidner til. Derfor kører de primært virksomheden ud fra et made-to-order princip, hvor du bestiller den ønskede style i den ønskede størrelse og derfra vil den blive produceret! Ikke et sekund før. De tror på, at det er sundt for os at få lov til at vente på noget godt i stedet for det her hurtige fashion-fix. Det får man altså ikke hér. De vil gerne opfordre til, at vi tager nogle fornuftige valg omkring vores køb, og jeg ved at fredesblog, oplevede at få lavet en “Patagonia” på hende, hvor hun blev spurgt; “men har du virkelig brug for den strikvest?”. De ønsker nemlig, at det tøj de skaber, bliver brugt i mange år fremadrettet, på tværs af sæsoner, årstider, osv. En indstilling jeg virkelig sætter pris på fra virksomhedernes side.

Udover deres made-to-order funktion, så arbejder de også på at rydde op ude i industrien. Det gør de ved at bruge deadstock materialer. De her restmetervarer, der af den ene eller den anden årsag, er til overs fra anden produktion. Det er typisk rester som ville stå og samle støv på et lager, og i sidste ende vil det nok blive brændt. Og det er jo en skam, at brugbare ressourcer skal gå til spilde. Derfor arbejder Proem Parades primært med denne type metervarer i deres kollektioner. Det betyder jo også, at der kun kan laves et begrænset antal styles, så det får altså også – i mine øjne- en anden eksklusivitet. Der kommer ikke til at være 100 andre, der render rundt i den samme bluse dagen efter.

De bruger også ny-producerede materialer, men der er umiddelbart (som jeg kan se i oversigten) kun i deres strik og print programmer. Men selv her er der stadigvæk tænkt over materialevalget. Eksempelvis var deres printprogram i kollektion tre i en 100% silke kvalitet, og i deres strik kunne man finde en lille procent Samojede, som er en hunderace, der fælder. Hårene fra de hunde (jeg ved det lyder skørt, men det er simpelthen så blødt at røre ved) bliver brugt til garn til deres strik. Er det ikke helt fantastisk skørt? At bruge et eksisterende restprodukt på den måde? Hundene hedder forresten Coco og Chanel og jeg synes det er den skønneste historie.

et af deres smukke og velinformerende hangtags. her: silke

Velovervejet designfilosofi

Udover at “rydde op” i industrien, så arbejder Proem Parades også meget koncentreret omkring deres designfilosofi. Det var i virkeligheden den, der imponerede mig aller mest som den lille tøj tekniskenørd jeg er blevet. Jeg kan ikke lade være med at glo på indersiden af et stykke tøj for at se hvilke sømme, detaljer og sytekniske løsninger der er blevet brugt. Er 100% sikker på, at det er en arbejdsskade fra skolen, så da Stine og Lærke gjorde det for mig i deres præsentationer, var jeg godt tilfreds! Der er tænkt over den mindste detalje, og hver designløsning har en begrundet årsag. Bl.a. er de glade for at skubbe skuldersømmen lidt længere ned på ærmet, så man får en style, der sidder lidt løsere omkring armhulen og giver mulighed for bevægelse og plads til at ånde (læs svede 😉) De har brugt franske sømme indvendigt, for at sikre at slitage ikke ødelægger sømmene og i sidste ende tøjet. De bruger kun naturlige materialer, igen komfort!

Udover de gennemtænkte styles, som fascinerer mig på et HELT nyt niveau, så har de heller ikke traditioner for sæsoner. Deres styles skal kunne bruges året rundt, derfor ser du heller ikke vilde print hos Proem. De har ét nyt print i hver kollektion, da de elsker print og farver, men har altid et mål for øje, det skal være et print, man ikke bliver træt af efter én sæson. Derfor var det bl.a. striber, der var sidste kollektions print, og jeg er spændt på at se, hvad næste kollektion gemmer på.

Tøjet i deres kollektioner tager udgangspunkt i en klassisk garderobe med et lille twist, med fokus på design for longevity, altså lang levetid, og til sidst vil de bare gerne vise, hvor langt man kan komme med styling. Hvordan et produkt kan meget mere, end bare en sæson, et outfit, en årstid.

oversigt over kollektion tre, sådan en får man til paraderne, så man kan danne sig et overblik

og her er deres essentials, måske er I stødt på dem? Jeg faldt pladask for strikvesten (tænker stadigvæk på den)

Transparens og nærvær

Med transparens og nærvær lægger Proem Parades stor vægt på, at vi som købere/brugere, skal få en meget tættere relation til det vi køber. Vi er blevet så distancerede til vores tøj, dets proces og dets historie, at vi tager meget af det for givet og skifter det ud, når bliver trætte af at se på det. Vi føler et behov for de her quick-fixes, og det vil de gerne bryde med. De vil gerne være med til at skabe et nyt nærvær til vores køb og skabe en ny glæde omkring købet af vores tøj. Vi skal være tålmodige og sætte pris på at vente på det rigtigt gode, og den filosofi kan jeg virkelig godt lide. Her synes jeg virkelig vi taler om essensen af “slow fashion”, et af de helt store modebegreber, der kun har fået lov til at vokse med den grønne omstilling. Her synes jeg dog at begrebet kommer til sin ret!

Proem Parades bruger også deres parader til at skabe gennemsigtighed overfor og nærvær med deres kunder. De åbner op, tager os med i processen, deler alle tanker bag og der er plads til vidensdeling på tværs af os og dem. De er gode til at lytte, tale med hver og én på aftenen, guider til størrelser, styles og køb. Og ikke mindst, så lytter de til den feedback, de får på aftenen. Feedbacken sætter de stor pris på, da den er med til, at de kan præcisere deres produkter endnu mere, og i sidste ende lave endnu bedre styles til os. Det er da en win-win situation 😉

det her er fra en af deres smukke strikveste, og hvis det her ikke er et skønt eksempel på transparens og nærvær? Så ved jeg snart ikke hvad er. 

Måske er det nu I tænker, det hele lyder så godt Camilla, er det så bare perfekt? Er Proem Parades og deres business model løsningen på modeindustriens problemer? Jeg ved det er et stort spørgsmål, og af samme årsag er mit svar både ja og nej.

Fordelene ved det Proem Parades har skabt er at de:

 1. Primært bruger restmaterialer. Altså ingen ny negativ impact på klima og miljø.
 2. Bruger naturlige materialer, altså skal deres ikke udvindes noget olie el.lign. til at producere deres tøj.
 3. De producerer kun det der bliver bestilt = 0 overproduktion (der bliver dog produceret lidt ekstra in case of reklamation)
 4. De stræber efter at designe holdbare styles.
 5. De opfordrer ikke til absurd forbrug, istedet beder de os om at vente på det gode. Se glæden i ventetiden.
 6. De vil give os kærligheden og den stærke tilknytning til vores tøj tilbage.
 7. De går op i transparens og deler gerne ud af materialevalg, produktionssteder, etc.
 8. De designer tøj for at det skal bruges, også i en aktiv livsstil. Der skal være plads til komfort, bevægelighed og livet.
 9. Kollektionerne er ikke absurd store og så kommer der heller ikke vildt mange af dem i løbet af et år. Det eksakte tal har jeg ikke, men det vil jeg undersøge til næste parade!
 10. De tydeliggøre, hvordan man skal tage sig af sine beklædningsgenstande.

Ulemperne ved Proem Parades (kan være):

 1. At kvinderne der dukker op til paraderne ikke ændre deres forbrugsmønster og køber som de plejer
 2. At presset ved, at det er den ene aften, og at det er en style i en restmetervarer kan få kvinder til at købe noget, de måske ikke havde brug for.
 3. At de ikke italesætter, hvad der sker, hvis noget af deres tøj skulle gå i stykker. Kan man få det repareret hos dem? Hvad har de gjort sig af tanker her?
 4. Hvad med certificeringer?
 5. At de ikke taler om mulighederne for deres tøj, når det er færdigt med at blive brugt. Bevares det kan sælges videre, men hvad sker der, når tøjet er blevet så slidt at det ikke kan mere? Er der tænkt over et lukket system, nedbrydeligheden eller muligheder for genanvendelse?
 6. En ulempe ved at bruge restmetervarer kan (i forlængelse af punkt fire) være, at man ikke selv bestemmer kompositionen i materialer. En bluse der eksempelvis består af både bomuld og polyester er sværere at genanvende end hvis den var 100% det ene eller det andet. Men det er jo en af de ulemper man må tage med, når man vælger en restmetervarer. Dog synes jeg, at de er skarpe til at vælge deres restmaterialer, så de langt hen ad vejen er mono-materialer, altså 100% en fiber.
 7. Og lad os ikke glemme print, jeg synes print er værd at snakke om i et bæredygtighedsperspektiv. Nogle er bedre til det end andre, og selvom de er gode til at gennemarbejde deres prints, vil der altid være en mulighed for, at det ikke er noget alligevel, når det når frem til næste sæson.
 8. Hvad sker der, når efterspørgslen stiger og restmetervarer ikke længere kan gøre det, eller når modeindustrien bliver bedre til at udnytte deres metervarer? Hvad har de så kig på? Vil kollektionsantallet stige? Eller kollektionsvolumen øges?Vil de skifte til rå-materialer og i så fald hvilke?

For at det her indlæg ikke skal slutte på en negativ note, så keep in mind, at jeg har prøvet at finde ting her, jeg tog kritiker brillerne på. Der vil altid være fordele og ulemper, der findes INGEN 100%  bæredygtige brands, og det er svært at tænke det hele med fra starten. Der skal jo være plads til udvikling og forbedring, og om ti år ser løsningerne og mulighederne sikkert anderledes ud.  Men overordnet set, så synes jeg, at Proem Parades har valgt en rigtig fornuftig tilgang til at skabe et nyt modebrand på. Især i disse tider, hvor branchen står overfor nogle seriøse problemer og en gigantisk omstillingKæmpe ros til dem og kæmpe GO herfra!

 

Til slut vil jeg bare lige nævne, at jeg har jeg været snu og hapset to billetter til deres næste parade i København mandag d. 3/2. Jeg skal se, hvad de har fundet på nu. De har smidt lidt teasers på instagram, og jeg er faldet pladask for en kjolejakke de har lavet. (Måske den skal blive et af mine fire køb i år? Men altså, nu må vi se, hvordan den passer) Skal du med til den nye omgang parader? De bliver afholdt i starten af februar. Tre datoer i København og to i Aarhus, og jeg ved at der allerede er udsolgte datoer i begge byer! Oversigten kan I finde HER. Det er gratis at tage med, men du skal bestille billet. Du kan få lov til at prøve det hele på, og kun købe det du reelt set kan lide, har brug for, etc. Ingen forpligtelser ved tilmelding, men istedet garanti for en spændende og hyggelig aften. Så grib en veninde, søster, kusine, mor, moster, you name it under armen (eller blot dig selv, det gjorde jeg) og få en skøn oplevelse. Jeg kan kun anbefale at prøve det af. Måske ses vi?

Uanset hvad, så håber jeg, at I blev lidt klogere på made-to-order konceptet, hvem Proem Parades er, hvad de står for, samt hvordan det er bæredygtigt. Kom endelig med feedback og lad mig vide, hvad I synes om det.

Tak fordi I har læst med, må I få en fantastisk weekend!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.